home

Peisaje grandioase, mistere megalitice şi amalgam de istorie

 

RUSALII in FRANTA

NORMANDIA SI BRETANIA

 

Paris - Giverny - Rouen - Honfleur - Deauville - Caen - Bayeux - Plajele Debarcarii - Mount St. Michel - St. Malo - Cote de Granit Rose - Morlaix - Camaret - Brest - Quimper - Rennes - Le Mans - Chartres

 

Descoperiti intr-o singura calatorie in Normandia şi Bretania, doua dintre cele mai fermecatoare regiuni din Franta, construite din piatra stancilor batute de valuri şi erodate de jocul nesfarşit al mareelor, prin munca de Sisif a oamenilor locurilor, care in ciuda proximitatii lor au identitati şi istorii diferite. Veti fi atraşi de peisajul extrem de variat al Normandiei, de grandoarea stancilor abrupte, de eleganta stil belle epoque a Rivierei Normande, de cele mai frumoase peisaje rurale din Franta, de dealurile cu pante uşoare şi de moştenirea arhitecturala care a reuşit sa supravietuiasca chiar şi distrugerilor celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Veti vizita minunea de la Mount St. Michel situat la limita dintre Normandia şi Bretania, unde satucul şi manastirea medievala se incolacesc pe munte exact ca in Stapanul Inelelor. Veti descoperi in continuare şarmul Peninsulei Armoricana, va veti indragosti iremediabil de coasta impresionanta a Bretaniei, de tarmurile create de capriciile vantului, apei şi vremurilor, o lume de peninsule stancoase inconjurata de insule plutind in ceturi, cu porturi mici, golfuri ascunse şi intranduri secrete, tinutul megalitilor preistorici. Cerul senin şi frumusetea salbatica a locurilor care au inspirat generatii intregi de artişti, printre care Monet, Picasso şi Gauguin, vor ramane cu siguranta o amintire de neuitat şi pentru dumneavoastra.

 

Perioada: 21.06 - 28.06.2024

 

Ziua 1 / 21.06.2024: Bucureşti - Paris - Giverny - Rouen

intalnire cu conducatorul de grup la aeroportul Henri Coanda la ora 06:00 (in fata ghişeului de imbarcare al companiei Tarom). Plecare spre Paris cu compania Tarom, zbor RO 381 (08:40 / 11:00), de unde vom pleca spre Rouen. Pe parcurs vom face o scurta oprire in Giverny, unde a locuit Claude Monet, din anul 1883, pana la moartea sa, in anul 1926, cand a fost inmormantat in curtea cimitirului bisericii din Giverny, nu departe de gradina sa cu nuferi. Pasionat de gradinarit, a creat aici ceea ce se numeşte in prezent Casa şi gradinile Monet, un mic domeniu cu o vegetatie luxurianta, alaturarea plantelor oferind un adevarat spectacol de culori, cu lacul cu nuferi peste care se arcuieşte micutul pod japonez ce poate fi admirat in picturile sale. Aici a pictat celebrii "Nuferi", elementele florale devenind principala tema a picturilor sale şi nu numai, deoarece frumusetea gradinii din Giverny a inspirat numeroşi scriitori, poeti, muzicieni şi pictori. Ne vom deplasa in continuare spre Rouen, fosta capitala a razboinicilor nordici care au venit aici pe Sena in sec. al IX-lea, fosta capitala a ducatului Normandiei, construit ca aşezare romana şi care a ramas in istorie mai ales datorita Ioanei d'Arc. intalnire cu ghidul local pentru un tur pietonal al orasului Rouen numit de Victor Hugo "oraşul celor o mie de turnuri" care va include: Catedrala, imortalizata de Claude Monet, in care se afla inima de leu a vestitului Richard Plantagenetul, Palatul Justitiei, un remarcabil exemplu de arhitectura gotica flamboaianta din sec. al XVI-lea, Gros-Horologe, un interesant ceas aurit, Biserica Ioana d'Arc şi locul unde eroina a fost arsa pe rug acum aproape 600 de ani. Cazare in Rouen la Hotel Mercure Rouen Centre Cathedrale 4* (sau similar 4*).

Ziua 2 / 22.06.2024: Rouen - Honfleur - Deauville - Caen

Mic dejun. Plecare spre Honfleur, oraşel port cu ieşire la Canalul Manecii, unde vom face o scurta oprire pentru a observa pitorescul oraşului, cu multe case vechi traditionale, muzee interesante, biserici şi monumente. Scutit de testele timpului, Honfleur a reusit sa pastreze mostenirea unui bogat trecut istoric care il fac in prezent unul dintre cele mai vizitate orase din Franta. Reputatia internationala o datoreaza autenticitatii si farmecului strazilor sale pietruite, fatadelor cu sarpanta, micilor magazine, hotelurilor fermecatoare si restaurantelor sale tipice, dar si diversitatii monumentelor si bogatiei patrimoniului sau cultural si artistic. Ne vom deplasa apoi spre Deauville, statiunea de referinta de pe litoralul Normandiei intemeiata in anul 1859 de Ducele de Morny, fratele vitreg al lui Napoleon al III-lea. in prezent, aceasta este cea mai apropiata statiune litorala de Paris care gazduieşte casele de vacanta ale inaltei societati franceze, motiv pentru care adesea este numita Riviera Pariziana, celebra pentru faleza sa, cursele de cai, palate, cazinou, festivaluri si magazinele de lux. incepand cu sec. al XIX-lea, Deauville a devenit o destinatie la moda pentru clasa aristocratica internationala, acesta intrand in anul 1913 in istoria croitoriei, atunci cand Coco Chanel şi-a inceput aici cariera, deschizand un magazin cu palarii. Nu vom rata o plimbare pe "Sunset boulevard" à la française si pe Promenade des Planches, unul dintre locurile emblematice din Deauville, la fel ca Promenade des Anglais din Nisa sau Croisette din Cannes. Traseul zilei va continua spre Caen, capitala Normandiei de Jos, situata pe Raul Orne, unde in cripta Catedralei este inmormantat regele normand, Wilhelm Cuceritorul (William al II-lea al Angliei). Deşi mai mult de trei sferturi din oraş a fost distrus de bombardamentul aliatilor in anul 1944, dupa reconstructii la scara mare, oraşul este in prezent al doilea centru turistic din Normandia, dupa Rouen. Cladirile sunt placate cu un calcar caruia localnicii ii spun piatra de Caen, exploatata din carierele din apropiere, iar cele doua biserici, Abbaye aux Hommes şi Abbaye aux Dames inaltate de William Cuceritorul şi sotia sa, Regina Matilda, ca penitenta pentru casatoria lor consangvinica, sunt principalele puncte de referinta pentru istoria orasului. Vom face un tur pietonal, in timpul caruia vom vizita frumoasa biserica gotica Saint-Pierre si Abbaye aux Hommes, inaltata de William Cuceritorul, dupa care vom intra in incinta Castelului Caen, unde se afla doua muzee: Muzeul Normandiei (de istorie) si Muzeul de Arte Frumoase. Cazare in Caen la Hotel Mercure Caen Centre Port de Plaisance 4* (sau similar 4*).

Ziua 3 / 23.06.2024: Caen - Bayeux - Plajele Debarcarii din Normandia - Caen

Mic dejun. Dimineata ne vom deplasa spre Bayeux, oraş construit in jurul Catedralei Notre-Dame, una dintre capodoperele romanice şi gotice din Normandia, vestit datorita uimitoarei tapiserii de la Bayeux (expusa la Centre Guillaume-le-Conquerant), lunga de 70 m, un stramoş al benzilor desenate, care "povesteşte" invazia din anul 1066 a lui Wilhelm Cuceritorul in 58 de scene şi 5000 de personaje. in partea veche a oraşului vom vedea centrul medieval cu cladiri foarte bine conservate şi interesanta Place St. Patrice. in continuarea zilei vom face o incursiune in istorie, avand prilejul ca pe parcursul zilei sa aflam numeroase informatii despre ceea ce se cunoaşte sub denumirea "Debarcarea din Normandia", cunoscuta prin numele de cod "Operatiunea Overlord" şi sub denumirea de Ziua Z, subiect pentru multe filme impresionante. Debarcarea a fost cea mai mare operatiune amfibie din istorie, care a implicat participarea a peste 3 milioane de soldati, invazia incepand in Ziua Z, respectiv in 06 iunie 1944, cand fortele aliate au inceput deplasarea spre Normandia, din sudul Angliei. Vom ajunge la plajele debarcarii din Normandia care acopera aproximativ 100 km de coasta cu 5 sectoare (de la vest la est) Utah, Omaha, Gold, Juno, Sword. Cea mai celebra dintre cele cinci plaje ale debarcarii este Omaha Beach, teatrul celor mai numeroase pierderi ale aliatilor, de unde si tristul nume de Bloody Omaha - cea insangerata. Printre cele mai evocatoare locuri este si Cimitirul American de la Coleville sur Mer. Centrul de vizitatori de aici este conceput pentru a intelege semnificatia globala a Operatiunii Overlord si a aduce un omagiu valorilor si sacrificiilor generatiei celui de-Al Doilea Razboi Mondial. De asemenea, vom merge la Cimitirul şi Memorialul de Razboi American şi ne vom plimba pe strazile care poarta numele unitatilor care au fost distruse in incercarea lor de aparare. intoarcere pentru cazare in Caen la Hotel Mercure Caen Centre Port de Plaisance 4* (sau similar 4*).

Ziua 4 / 24.06.2024: Caen - Mont St. Michel - St. Malo

Mic dejun. Itinerariul zilei ne va purta spre Mont St. Michel, situat la limita dintre Normandia şi Bretania, in Golful Saint Malo din Marea Manecii, unde se manifesta cel mai reprezentativ fenomen de flux şi reflux. Vom vedea "Minunea Occidentului", una dintre cele mai mari constructii religioase din Europa, care in prezent constituie unul dintre locurile cele mai vizitate din Franta. Batuta de vanturi puternice şi lovita de valuri, inconjurata de nisipuri mişcatoare şi accesibila numai pe un drum ingust, Abatia Mount St. Michel care se inalta maiestuos pe o stanca granitica de aprox. 78 m inaltime, a intrat in istoria Frantei ca fiind singurul loc care nu a putut fi cucerit de britanici in timpul "Razboiului de 100 de ani". Simbol al Normandiei, descrisa de Guy de Maupassant drept "o gigantica bijuterie de granit, delicata ca o dantela, cu multe turnuri şi clopotnite subtiri", insula este astazi ocupata de un satuc cu numai 41 de locuitori şi de manastirea fortificata şi a fost inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO in anul 2011. Conform legendei, Aubert, episcop de Avranche, a avut o viziune in anul 708, in care Arhanghelul Mihail l-a indemnat sa construiasca o capela pe stanca care se inalta din mare, muntele Tombe, un munte funerar celtic acoperit de paduri, accesibila numai la reflux. Dupa aproape 300 de ani, in anul 966, Richard I, Duce de Normandia, a construit abatia benedictina, care a fost treptat inconjurata de constructii monastice, peste capela initiala, calugarii construind Biserica Notre-Dame-sous-Terre. in continuarea zilei ne vom indrepta spre Saint Malo, fost oraş de corsari (pirati in slujba regelui), situat in locul unde Marea Manecii intalneşte Oceanul Atlantic. Fosta fortareata, cu o multime de turnuri de observare, cu ziduri medievale groase, despre care romancierul Gustave Flaubert spunea ca sunt ca "o coroana de piatra deasupra valurilor", adaposteşte in interiorul sau un pitoresc oraşel unde vom descoperi ca arhitectura veche a cladirilor se impleteşte in mod armonios cu cea moderna. Dupa pauza pentru dejun, ne vom indrepta apoi spre St. Malo, un oras inconjurat de ziduri care a avut o istorie lunga de piraterie, castigand multa bogatie din extorcarea locala si aventurile de peste mari. Cazare in Saint Malo la Hotel Le Nouveau Monde 4* (sau similar 4*).

Ziua 5 / 25.06.2024: St. Malo - Cote de Granit Rose - Morlaix

Mic dejun. Traseul zilei ne va duce spre Morlaix parcurgand Côte de Granit Rose (Coasta de Granit Roz) cunoscuta prin uimitoarele stanci "roz" de forme extraodinare, erodate de vant şi ape, ocazie de a admira statiuni frumoase şi faleze cu vederi spectaculoase. Vom ajunge apoi in Morlaix, unde vom avea prilejul de a descoperi in centrul vechi, pitoreşti strazi inguste şi case medievale traditionale bretone vopsite in culori vii, cu fatade din lemn şi gresie, datand din sec. al XVI-lea. Vom descoperi de asemenea "casele lanterna" care au o curte interioara ciudata, care permite luminarea cladirii, un exemplu elocvent fiind Maison de la Duchesse Anne, construita in anul 1525. Vom vedea de-a lungul cheiului Leon viaductul inalt de 58 m construit in anul 1860, din granit roz, care permitea trecerea trenului intre Rennes şi Brest şi care de fapt desparte partea veche a oraşului de port. Vom avea prilejul de a admira exteriorul celor mai interesante biserici ale oraşelului: Biserica Saint-Mathieu cu turnul in stil renascentist care domina partea din fata a bisericii şi Biserica Saint-Melanie construita in stil gotic in sec. al XV-lea. Cazare in Morlaix la Hotel De L' Europe 3* (sau similar 3*).

Ziua 6 / 26.06.2024: Morlaix - Camaret - Brest - Quimper

Mic dejun. in aceasta zi ne vom indrepta spre Peninsula Finistere mai exact in Camaret, un mic port pescaresc, unde vom vedea Turnul Vauban, construit in scop defensiv in sec. al XVII-lea, fiind unul dintre cele mai importante realizari militare ale momentului, declarat monument protejat de UNESCO. Vom vedea de asemenea Chapel of Notre-Dame-of-Rocamadou, construita din caramida galbena, contrar obiceiului traditional de a folosi granitul gri. in anul 2500 i.Hr., zona Camaret-ului era profund religioasa, fapt confirmat prin descoperirea facuta in anul 1776, a unui sanctuar cu 600 de monumente megalitice care se aliniau deasupra micului port actual. in prezent, aceste monumente preistorice cunoscute sub denumirea de "Alignement de Lagatjar" - Aliniamentul de la Lagatjar, sunt in numar de aprox. 65 de menhire (multe dintre ele disparand de-a lungul timpului sau fiind vandalizate) aliniate de-a lungul coastei. Va veti putea bucura de activitatea intensa din port, inclusiv de multimea de restaurante cu fructe de mare şi creperies, specialitatea Bretaniei. Ne vom indrepta apoi spre Brest, cel mai vestic port continental francez din Oceanul Atlantic, amplasat intr-un superb golf situat intre doua dealuri separate de Raul Penfeld. Ceea ce este interesant referitor la amplasarea oraşului pe dealuri este faptul ca urcuşul de la oraşul de jos catre cel de sus trebuie efectuat uneori pe scari, iar etajele superioare ale unei case sunt cateodata la acelaşi nivel cu parterul urmatoarei case. Prea putin insa din arhitectura veche a oraşului se mai poate admira in zilele noastre, Castelul şi Turnul Tanguy amintind de ceea ce a fost oraşul odinioara, deoarece Brest a fost bombardat in Cel de-Al doilea Razboi Mondial in incercarea Aliatilor de a distruge baza de submarine construita de germani in port. Dupa un scurt tur in Brest vom pleca spre Quimper pentru a vizita cea mai veche cetate din Bretania, fosta capitala a vechiului ducat Cornouaille. Oraşul are o istorie care porneşte din legenda conform careia Regele Gradlon ar fi intemeiat Quimperul dupa ce fabuloasa sa cetate Ys s-a scufundat in Douarnenez. Vom avea prilejul de a vedea incantatoarea parte veche a oraşului care este dominata de imensa catedrala gotica St. Corentin, cea mai mare cladire din Bretania, ridicata in sec. al XIII-lea, care detine vitralii de o frumusete extraordinara. Oraşul este binecunoscut şi prin productia manufacturiera de faianta care s-a dezvoltat inca din sec. al XVII-lea. Ne vom plimba prin oraşul vechi care este in mare parte pietonal, cu strazi pietruite şi case construite din lemn şi piatra. Cazare in Quimper la Hotel Oceania Quimper 4* (sau similar 4*).

Ziua 7 / 27.06.2024: Quimper - Rennes - Le Mans

Mic dejun. Dimineata ne vom deplasa spre Rennes, un oraş infloritor in Evul Mediu, care insa din cauza incendiului din anul 1720 a pierdut mare parte din cladirile medievale. Locuitorii sai au reuşit sa-l reconstruiasca şi sa ridice frumoase case de sec. XVIII, aşezate in jurul nucleului medieval. Capitala a Bretaniei din anul 1561, Rennes este in prezent un oraş universitar şi un centru de cercetare in telecomunicatii. Deşi putini dintre locuitorii sai vorbesc bretona, Rennes este punctul central al interesului academic tot mai treaz pentru cultura bretona. in timpul turului pietonal vom avea prilejul de a admira Primaria, Opera, cladirea istorica a Parlamentului Bretaniei, in prezent Curtea de Justitie, Basilica Saint-Sauveur, Catedrala St. Pierre si Portile Morde Mordelaise. Traseul zilei va continua spre Le Mans, celebru in toata lumea, datorita "Cursei de 24 de ore" care se desfaşoara anual aici. Oraşul cunoscut şi sub numele de "Oraşul Roşu", datorita arhitecturii sale unice, care dateaza din sec. al III-lea, partial pastrata şi astazi, este locul unde s-a nascut Henric al II-lea şi unde au fost puse bazele Imperiului Plantagenetilor, motiv pentru care, centrului istoric i se mai spune şi Plantagenet. Vom vizita centrul istoric al oraşului Le Mans dupa care ne vom caza la Hotel Mercure Le Mans Centre 4* (sau similar 4*).

Ziua 8 / 28.06.2024: Le Mans - Chartres - Paris (Aeroport) - Bucuresti

Mic dejun. Plecare spre Chartres unde vom putea vizita Catedrala Notre Dame de Chartres, a carei constructie a durat in jur de 30 de ani, pentru marea parte a ansamblului. Catedrala este considerata a fi una dintre cele mai reuşite modele de arhitectura gotica din Franta şi in acelaşi timp, una dintre cele mai bine conservate catedrale medievale, construita la inceputul sec. al XIII-lea, pe ruinele unei catedrale romane distruse in timpul unui incendiu in anul 1194. Catedrala, scaunul episcopal al diocezei Chartres, parte a provinciei catolice ecleziale din Tours, pe care Rodin o numea "l'Acropole de la France" este cel mai vechi sanctuar din tara inchinat Sfintei Fecioare. Faima ei se datoreaza atat importantei religioase date de Sancta Camisa cat şi de uriaşa ei valoare artistica reprezentata in mare parte de statui, sculpturi, de pavajul de exceptie cu labirintul unic care aminteşte de miturile pagane ale Greciei Antice, cu Tezeu şi Minotaurul, dar şi de vitraliile care exalta "albastrul de Chartres". Catedrala in forma de cruce are cinci capele semicirculare, iar coloanele şi arcurile gotice frante ne vor calauzi privirea spre cele trei mari rozete, dintre care cea mai frumoasa este numita Roza Frantei. Transfer la aeroportul din Paris pentru plecarea spre Bucureşti cu compania Tarom, zbor RO 384 (16:20 / 20:10).

 

TARIF: 1940 EURO / loc in camera dubla; Supliment single: 670 EURO

(tarif cu toate taxele incluse, valabil pentru un grup minim de 25 turişti; pt. 15-24 turişti, tariful se va majora cu 110 euro/pers.)

 

TARIFUL INCLUDE:

- transport continental cu avionul pe ruta: Bucureşti - Paris - Bucureşti cu compania Tarom

- taxele de aeroport, combustibil, securitate şi serviciu pentru zborurile continentale (pot suferi modificari)

- 7 nopti cazare cu mic dejun in hoteluri de 4* şi 3*

- transport intern pe toata durata circuitului cu vehicul dotat cu aer conditionat, adaptat la nr. de turişti

- taxe parcare, taxe de autostrada, poduri, tunele, etc.

- transferurile, tururile şi excursiile mentionate in program

- vizitarea Casei şi Gradinilor lui Claude Monet din Giverny (nu este inclusa taxa de intrare)

- tur pietonal cu ghid local in Rouen

- vizitarea Centrului Guillaume-le-Conquerant unde se afla uimitoarea tapiserie de la Bayeux (nu este inclusa taxa de intrare)

- vizitarea celebrei abatii de la Mount St. Michel (nu este inclusa taxa de intrare)

- parcurgerea faimoasei Côte de Granit Rose

- vizitarea Camaretului cunoscut prin "Alignment de Lagatjar"

- vizitarea Catedralei Notre Dame de Chartres din Chartres (nu este inclusa taxa de intrare daca se va introduce)

- insotitor roman de grup

- asigurare in caz de insolvabilitate / faliment al agentiei de turism

 

NOTA: Taxele de aeroport incluse in tarif sunt cele valabile la data lansarii programului. in situatia majorarii de catre compania aeriana a acestor taxe pana la data emiterii biletelor de avion (biletele se emit cu 7-14 zile inainte de plecare), agentia isi rezerva dreptul de a modifica tariful excursiei conform cu noile valori ale acestor taxe.

 

TARIFUL NU INCLUDE:

- taxele de oraş (unde se percep) se achita obligatoriu, la receptia hotelurilor, individual

- alte servicii suplimentare decat cele mentionate, cheltuieli personale, bauturi etc.

- taxele de intrare la obiectivele turistice (muzee, catedrale etc) şi daca este cazul, ghizii pentru acestea

- bacşişuri: 40 euro/pers. pentru ghizi şi şoferi, mai putin pentru bagajişti (se achita conducatorului de grup la sosire); bacşişurile nu se refera şi la excursiile optionale

- excursiile optionale se pot realiza cu un numar minim de participanti, precizat de partenerii externi, tarifele acestora fiind informative; in functie de timpul disponibil, la fata locului, se mai pot organiza şi alte excursii optionale propuse de partenerul local

 

IMPORTANT! Recomandam incheierea unei Asigurari MEDICALE si STORNO de calatorie. Astfel se poate acoperi riscul de pierderi financiare cauzate de anulare, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Acest mijloc de protectie financiara acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei, INCLUSIV riscurile din categoria evenimentelor asigurate Covid-19. Asigurarile MEDICALE si STORNO de calatorie se pot incheia la orice companie de asigurari care asigura acest serviciu; suma platita pentru asigurare nu este returnabila. Daca aveti nevoie de asistenta pentru a va alege asigurarea de calatorie potrivita, echipa noastra de consultanti va sta la dispozitie.

 

ACTE NECESARE:

- paşaportul sau cartea de identitate in curs de valabilitate

 

CONDITII DE INSCRIERE:

- inscrierile incep din momentul lansarii programului, cu plata unui avans min. de 30% din tarif şi se incheie la epuizarea locurilor 

- diferenta de pana la 50% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 60 de zile inainte de data plecarii

- diferenta de pana la 100% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 30 de zile inainte de data plecarii

- turistul va incheia cu agentia << Contractul de prestari servicii turistice >>, la care prezentul program este parte

- in momentul semnarii << Contractului de prestari servicii turistice >>, turistul işi asuma plata diferentei stipulata in program in cazul neintrunirii grupului minim de turişti

 

NOTA:

Avand in vedere epidemia SARS-COV 2 este posibil ca unele reglementari de calatorie sa se modifice pana la data plecarii sau dupa inceperea calatoriei, independent de vointa agentiei (cum ar fi: controlul starii de sanatate, obligativitatea de autoizolare dupa intoarcerea in Romania, masuri suplimentare de igiena si formalitati vamale). Agentia nu poate fi facuta raspunzatoare, aplicandu-se termenii si conditiile contractuale standard.

 

OBSERVATII:

- conducatorul de grup poate modifica programul actiunii in anumite CONDITII obiective, inclusiv ordinea in care se viziteaza obiectivele turistice

- agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure

- agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu

- prezentarea la aeroport se va face cu doua ore inaintea zborului; agentia nu raspunde in cazul refuzului imbarcarii turiştilor ca urmare a intarzierii acestora

- conducatorul de grup se va asigura ca programul se desfaşoara conform itinerarului prezentat, va oferi asistenta in situatii de urgenta, va traduce prezentarea ghizilor locali, va oferi informatii referitoare la excursiile optionale şi la itinerar cu observatia ca nu are calificarea şi atestarea legala de ghid turistic

- cazarea turiştilor, precum şi eliberarea camerelor se face in conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecarei tari

- clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita oficial de ministerul de resort din tarile vizitate şi ca atare respecta standardele locale

- distributia camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie şi la cererea sa, va fi asistat de conducatorul de grup

- daca hotelul este schimbat din motive care nu tin de agentie, va fi inlocuit cu un altul de aceeaşi categorie, aşa cum este precizat in program

- agentia işi rezerva dreptul de a modifica valoarea taxelor de aeroport, in cazul in care valoarea acestora este schimbata de compania aeriana

- agentia poate aloca un numar de locuri cu reducere in cazul anunturilor promotiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioada limitata de valabilitate; daca acestea se epuizeaza inainte de expirarea perioadei anuntate, agentia va opri promotia fara un anunt prealabil

- in derularea excursiei pot aparea situatii de forta majora precum intarzieri in traficul aerian, blocarea aeroporturilor din ratiuni de securitate, schimbari de aeroporturi din ratiuni politice, greve, CONDITII meteo nefavorabile etc.; in aceste cazuri agentia se obliga sa depuna eforturi pentru depaşirea situatiilor ivite; totodata, agentia nu poate fi facuta raspunzatoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente

- aşezarea turiştilor in autocar se va face incepand cu bancheta a doua, in ordinea inscrierilor

- agentia nu-şi asuma responsabilitatea in cazul in care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta

- conform legilor internationale, doar ghizii locali au dreptul sa ofere explicatii in interiorul muzeelor, monumentelor etc.; altfel, conducatorii de grup vor oferi explicatii turiştilor doar in afara obiectivelor turistice; ghizii locali pot fi angajati contra cost doar cu acordul turiştilor interesati de ghidajul acestora

- excursiile optionale se efectueaza la fata locului cu agentiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se incaseaza in numele şi pentru agentia ; tarifele excursiilor optionale pot fi mai mari decat cele ale excursiilor care pot fi achizitionate de la receptia hotelurilor, sau din alta parte, aceasta datorandu-se faptului ca persoanele participante vor avea la dispozitie un mijloc de transport care ii va duce şi ii va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei şi dupa caz, un ghid local; in tariful excursiilor optionale nu sunt incluse intrarile la obiectivele turistice vizitate

- agentia nu poate fi facuta raspunzatoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauza

- in cazul in care turistul intarzie sau renunta la programul stabilit, nu poate avea nici o pretentie privind rambursarea eventualelor despagubiri

- agentia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecari de teren, caderi masive de zapada şi evenimente politice neprevazute, greve etc.

- copiii minori pot calatori doar: a) insotiti de ambii parinti; b) insotiti de unul dintre parinti care sa detina acordul notarial al parintelui care nu calatoreşte (sau incredintare prin hotarare judecatoreasca definitiva, certificat de deces); c) insotiti de un adult cu certificat de cazier judiciar in original şi acordul notarial al ambilor parinti; d) insotitorii minorului sunt obligati sa aiba certificatul de nastere in original al copilului minor, aditional PASAPORTULui si/sau cartii de identitate

- copiii care nu poseda carte de identitate au nevoie de paşaport individual  

- va rugam sa va asigurati ca documentele de calatorie, CARTEA DE IDENTITATE sau PASAPORTUL, nu prezinta urme de deterioare a elementelor de siguranta şi sunt valabile minim 6 luni de la data terminarii calatoriei

- pentru posesorii de paşapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesara obtinerea vizelor de la ambasada din Bucureşti; in cazul neobtinerii vizei se retin penalizari pentru biletul de avion, asigurarea medicala şi cheltuielile agentiei

- c/v excursiei poate fi achitata şi in lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plati

- prezentul document constituie anexa la << Contractul de prestari servicii turistice >>